Cum alegi clubul de șah pentru copilul tău? Comentează

Șahul este una dintre cele mai potrivite activități pentru copii, nu numai ca sport de performanță, dar și ca “entertainment inteligent”. Șahul dezvoltă nu doar inteligența, dar educă răbdarea, spiritul de fair-play și respectul față de reguli și valori.

Dacă șahul ți se pare o activitate extracuriculară potrivită pentru copilul tău, iată mai jos câteva recomandări care te-ar putea ajuta atunci cand vrei să alegi clubul de șah:

  1. Locația: atâta vreme cât este vorba de cursuri de inițiere, până vă lămuriți dacă vă place sau nu, ar fi de preferat ca respectivul club sa fie cât de cât aproape de casă, birou sau școală. Într-o lume în care oricum pierdem foarte mult timp pe “drumuri”, ar fi de preferat să nu îți îngreunezi viața – a ta sau a altora.
  2. Experiența: ar fi de preferat ca prima interacțiune a copilului să fie cu un instructor care este obișnuit cu tehnicile de predare la copii și cu metodele de a face acest sport cât mai atractiv. Un Mare Maestru nu este neapărat un bun instructor pentru inițiere, la fel cum un neurochirurg nu face neapărat cele mai ușoare injecții. Alege un club care are suficienți copii de vârste similare cu cea a copilului tău: în felul acesta se va integra mai ușor, iar spiritul de competitivitate, dar și cel de camaraderie vor fi catalizatoare.
  3. Încrederea: deși poate părea un argument volatil, este foarte important ca oamenii care rămân la clasa cu copilul tău să îți inspire încredere. Încredere atât în calitățile lor profesionale, cât și cele umane. Asta pentru că, în timpul unei ore de curs, se transmit indirect nu doar noțiuni de șah, dar și principii și valori umane – la fel ca și la școala sau alte activitați sau cursuri. În plus, sentimentul tău de securitate (sau insecuritate) se va trasmite ușor-ușor și către copil.
  4. Perspectiva: este posibil ca șahul să devină, în timp, o pasiune pentru copilul tău. Caz în care ar fi de preferat ca odata ales clubul, să aiba posibilitatea de a avansa. Cele mai multe dintre cluburile serioase separa grupele de inițiere de cele de performanță și organizeaza instructajul diferențiat pe categorii de vârstă.
  5. Recomandări: sunt utile, dar nu întâmplător le-am lasat ca un ultim criteriu. Asta pentru că fiecare copil este unic și în aceeași măsură exigențele și asteptările părinților sunt foarte diferite. Sunt părinți care vor cât mai puține teme, alții care cer mereu exerciții suplimentare. Recomandările sunt binevenite și extrem de utile daca vin din partea unei persoane care împărtășește aceleași principii, dar egale cu aproape zero atunci când sunt generice.

O recomandare suplimentară (care în principiu va permite elucidarea criteriilor de mai sus) ar fi să mergeți la o ora de test. De cele mai multe ori, ora demonstrativă este gratuită și vă lămurește – și pe părinți, și pe copil – dacă ați găsit sau nu clubul de șah potrivit.

O lista completă a cluburilor de șah membre ale Federației Române de Șah exista aici. Lista permite selectarea după oraș și oferă inclusiv date de contact.

Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *