Șahul, un joc potrivit pentru copii Comentează

Parinții din ziua de azi sunt foarte preocupați să ofere micuților activități suplimentare celor oferite de grădiniță și școală.Una dintre activitățile cele mai potrivite pentru copii este cu siguranță șahul!

De ce?

  1. Nu are vârsta minimă de începere. Cele mai multe sporturi presupun o vârsta minima de 4-6 ani, ca o consecință a dezvoltării fizice a copilului. Uneori este vorba despre musculatura sau sistemul osos care nu este la un prag suficient de maturitate, alteori vârsta minimă este impusă de necesitatea de dezvoltare a coordonării mișcărilor. Șahul, în schimb, la propriu, nu are vârstă! Chiar dacă multe cluburi impun o vârstă minimă de 4 ani (pentru a se asigura ca micuții pot sta o oră concentrați și mai ales fără părinți/bunici) joaca de-a șahul poate incepe oricând. Arată-i copilului tău piesele, prezintă-i povestea cu regi, regine si nebuni și lasă-l să se îndragostească de șah!
  2. Șahul este o alternativă excelentă la jocurile electronice sau îndoctrinarea TV! Probabil că nu îți place sa îl vezi pe cel mic ahtiat după toate gadget-urile moderne. Pe de altă parte, modelele din casă îl duc către această zonă, tehnologică. Părinții din zilele noastre își câștigă traiul dintr-un job care presupune lucru la calculator, fac tot mai multe cumpărături online, caută informații în motoare de căutare și se relaxează pe rețelele sociale. Oferă-i copilului alternative! Din când în când, lasă tehnologia și pune-te la masa de joc. Jocul înseamnă socializare, iar șahul dezvoltă inteligența!
  3. Când este momentul potrivit, poți înscrie copilul la un club de șah. Acolo va lega prietenii frumoase, va avea un mediu suplimentar școlii, se va distra și se va disciplina într-un mod diferit față de ceea ii poate oferi casa sau școala.

Și dacă aspectele de sociale si cele dezvoltare a inteligenței nu sunt suficiente, lipsa limitărilor este încă un aspect important. Șahul il poti juca practic oricând și oriunde (nu trebuie să închiriezi un teren sau să te duci la piscină). O mică răceală nu va fi niciodata motiv să renunți la partidă de teama de a nu agrava simptomele! Pe de altă parte, este de preferat să asociezi șahulului și unsport/activitate fizică. Astfel, vei avea siguranța că oferi toate premizele de dezvoltare mens sana in corpore sano.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *