TOP 3 motive pentru care să duci copilul la șah Comentează

Fiecare dintre noi are o poveste. Mulți dintre copii încep să joace șah pentru că un membru al familei a fost cândva pasionat de șah. Alți copii încep să aibă afinități pentru jocul de șah pentru că un prieten de-al lor joacă șah și asta li se pare cool.

Dincolo de motivele personale, indiferent de personalitatea copilului, în cele mai multe cazuri, exista cel puțin 3 motive minunate pentru care frecventarea și apartenența la un club de șah sunt un lucru cel puțin bun..

  1. Șahul dezvoltă frumos. Generic intitulat sportul minții, șahul îl va ajuta pe copilul tău să își dezvolte capacitățile de calcul și de analiză,  și implicit pe cea de concentrare. Cei mai mulți dintre copiii care practică șahul ca hobby sau ca sport de performanță nu întâmpină probleme prea mari nici cu temele, nici cu concentrarea la ore. Pentru ca sunt obișnuiți să calculeze (mutări) și să fie serioși și responsabili atunci când se așează la masă – fie ea de joc sau de lucru.
  2. Quality time. Despre asta s-au scris mii de pagini de teorie parenthood. Din experiență, știm însă că nu putem oferi 24/7 quality time copiilor nostri. Cine crede asta, este complet nerealist! Quality time nu este un concept adresat exclusiv familiei, ci și unui grup mai larg, de prieteni. Cum putem umple timpul copiilor nostri în mod inteligent, păstrând un echilibru între joc, distracție, exercitiu, viață? Câteva ore petrecute săptămânal la un club de șah se încadrează perfect în criteriile generale de quality time: plăcut,  important, educativ, productiv.
  3. Aderența la grup. Șahul nu este numai despre inteligență și capacități cognitive. O multitudine de emoții își fac locul în fiecare partidă jucată cu miză. În plus, frecventarea unui club de șah îi va oferi copilului oportunitatea de a-și face prieteni cu care împărtășește valori și si pasiuni. Prieteniile care se leagă între copii cu o pasiune comună ar putea să fie chiar mai puternice decât cele bazate pe criterii contextuale de tipul aceeași clasă sau vecini de bloc. Iar ceea ce este admirabil este că șahul îi învață nu numai să fie prieteni, dar să facă o distincție foarte clară între timpul de joc și timpul din afara jocului de șah: adversari la masă, prieteni în rest. Apartenența la un grup alături de care va petrece timp nu doar la club de șah, dar și în tabere tematice, la turnee etc, va dezvolta mult capacitatea de integrare și nivelul de sociabilitate al copilului.Acestea sunt cele mai importante 3 motive general valabile pentru care merită efortul de a duce copilul de șah. Indiferent dacă dorește sau nu performanță. Și chiar dacă orice activitate extrașcolară înseamnă pentru părinte un efort – chiar și numai logistic – semnificativ. La acestea se pot adăuga n alte motive care variază de la un caz la altul: dezvoltarea încrederii în sine, responsabilizarea, gândirea creativă etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *